Spelrecension: The Elder Scrolls V: Skyrim

 
Skyrim är ett rollspel som är gjort av Bethesda. Skyrim släpptes den 11 november 2011 och räknas som en av de bästa rollspelen som någonsin funnits. Skyrim har flera alternativ till hur man kan spela spelet. Man kan vara en människa som använder magi tillsammans med tung rustning eller en Orc med lätt rustning och en båge. Världen i Skyrim är uppbyggd på ett sätt som tillåter dig tro att denna värld skulle kunna finnas. Det finns gudar som dyrkas, gudar man inte är tillåten att dyrka och det även finns elaka gudar som man aldrig får dyrka. Skyrim är inblandat i ett inbördeskrig mellan Imperiet, som är baserad på Romerska riket, och Stormcloaks, en grupp människor som leds av Ulfric Stormcloak och vill erövra Skyrim från Imperiet eftersom de vill behålla sina nordiska traditioner. Landet Skyrim är baserat på Skandinavien och folket som bor i Skyrim heter Nords och är lite baserade på Vikingar. Nords är långa med blont hår och blå ögon. I Skyrim så finns även Rasism vilket gör så att världen känns ännu mer realistiskt. De flesta städerna är byggda i platser där en riktig människa skulle kunna bygga t.ex. staden Whiterun ligger centralt i Skyrim vilket gör den till den centrala marknadsstaden. För att spelet ska kännas mer realistiskt så har Bethesda gjort ett språk för drakarna. Varje ord i drak-språket blir till ett rop. Ett rop är när man använder drak-språket och olika effekter kommer fram t.ex. Yol som betyder eld gör så att man blåser ut eld ifrån munnen som en drake. Så anledningen till att drakar sprutar eld ifrån munnen är att de använder sitt språk för att prata med varandra vilket betyder att ett krig mellan drakar egentligen bara är en debatt.

Skyrim är ett gammalt land vilket gör att det finns många tempel som var gjorda åt drakarna när de fortfarande dyrkades som gudar. I detta tempel så finns alla deras följare som har blivit fördömda att vandra runt omkring i detta tempel. Deras följare kallas för Draugr och försöker döda alla som försöker gå in i deras tempel. Skyrim är en del ut av kontinenten Tamriel. I Tamriel så brukade det finnas en ras som heter Dwemer. Dwemerna byggde gigantiska städer under jorden och var väldigt intelligenta. Dwemerna var tillräckligt intelligenta för att bygga robottar och mekanismer som använder ånga. Dwemerna blev utplånade av en uppfinning som skulle ta de till en annan värld. Man är inte säker om Dwemerna blev skickade till en annan värld men man vet att de inte längre finns i Nirn, vilket är världen Skyrim utspelar sig i.

Spelet börjar med att man har blivit fångatagen efter att man försökte komma in till Skyrim. Man kommer till en by som heter Helgen och kommer snart bli avrättad eftersom man var fångatagen tillsammans med Ulfric Stormcloak vilket gör att Imperiet tror att man samarbetade med Ulfric. Man får då välja mellan tio olika raser: Nords, Orsimer, Altmer, Argonians, Bosmer, Dunmer, Breton, Imperial, Khajiit och Redguard. Varje ras har olika specialiteter t.ex. Altmer är bra med magi samtidigt som Orsimer är bra med vapen och Khajiit är bra på att vara tjuvar eftersom de är baserade på katter vilket gör att de är bättre på att smyga. Skillnaden mellan Skyrim och många andra spel är att man kan vara en Orsimer som använder magi även om de är bättre som en krigar ras. 

Efter att ha valt sin ras och utseende så ska man bli halshuggen. Man blir räddad när en drake kommer och förstör byn. Man flyr ifrån Helgen och börjar sitt äventyr. Man får senare veta att drakar har börjat komma tillbaks till Nirn. Efter att man hjälper en stad med att döda en drake så får man veta att man är en Dovahkiin, Dovahkiin står för Drakfödde. En Drakfödde är en man som är född med själen av en drake. Drakfödda kan lära sig drakspråket genom att döda drakar och suga upp deras själar. En Drakfödde är den enda som kan vekligen döda en drake, det beror på att Drakfödden suger upp drakens själ och därför tillåter inte draken att komma tillbaks till liv. Enligt en grupp som heter Bladen så är Drakfödden den absoluta drakdödaren. 

När spelet släpptes ut så fanns det väldigt många problem t.ex. din häst kunde börja flyga upp i mitten av ingenstans och man kunde också ramla ur spelet. Det finns mods som lagar spelet eftersom de lagar alla problemen som spelet har. Man kan också modda spelet med mods som förbättrar grafiken vilket gör att spelet kan se bättre ut än flera spel som kommer ut än idag.

Skyrim räknas som ett av de bästa rollspelen som någonsin har funnits. Jag ger spelet 5/5 eftersom jag fortfarande tycker det är lika roligt idag, om inte ännu roligare, än vad de var för fyra år sedan.

Stavros Vasilas

Upp