Föredettinghelgen

Varje år är det föredettinghelg på Grennaskolan. Det betyder att de elever som tidigare gått på skolan kommer tillbaka för att träffa sina gamla kompisar, äta god mat osv. Det är självklart frivilligt att gå på föredettinghelgen. Det är till för både dem som gick ut förra året och dem som var de första att ta studenten på skolan. 

Vi har kontaktat två personer som har gått på Grennaskolan tidigare, Nicholas Fokine och Wiktor Bjellebeck. Vi bad de att besvara några frågor om föredettinghelgen.

Nicholas som gick ut trean på gymnasiet år 1986 tog inte studenten på Grennaskolan, utan i USA där han kommer ifrån. Eftersom högstadiet inte fanns på Grennaskolan när han gick i skolan gick han bara på gymnasiet där. Men han har många bra minnen från de två åren på skolan. 

Nicholas berättar att han tidigare gått på föredettinghelgen, men i år kunde han tyvärr inte komma då han hade andra planer. Han säger att det är bra att man ordnar en träff för föredettingar då man kan hålla kontakten med andra som har gått på skolan och sina gamla kompisar. 

Vi frågar Nicholas om han har något bra minne från skolan. Han berättar att han kommer ihåg när deras kemilärare tillverkade sprängmedel som finns i handgranater och tände på.
 -Det blev en sån jäkla smäll så hela skolan kom springandes, säger Nicholas medans han småflinar lite.
Han berättar även att han kommer ihåg när Bengt Mattisson, som fortfarande är lärare på Grennaskolan, dansade på borden på Hjorten. Hjorten var en restaurang som låg i Gränna men som nu inte finns längre.

Wiktor gick ut trean förra året, år 2014. Han tog studenten på Grennaskolan och har gått på skolan ända från sjuan på högstadiet till trean på gymnasiet.

Han har gått på en föredettinghelg en gång innan. I år var andra gången han var med på en föredettinghelg och han tycker det är bra att man har dessa helger.
Vi frågar om han har något minne från skolan, Wiktor berättar då att han minns det mesta på skolan. Men ett speciellt minne han har är när hans spanskagrupp åkte på en resa till Spanien, Salamanca.

 Emmy Fokine  och Aarash Ayoubi
Upp