Intervju med Mats Almlöw

Grennakuriren har träffat och intervjuat Mats; om vad han gjorde innan Grennaskolan och om hans planer efter.

Varför avgår Mats?
’’Man ska sluta när man själv inser det, inte när andra säger det’’, sa Mats Almlöw när jag träffade honom på hans kontor den sista veckan han var skolchef. Mats menar att vissa jobb ska man byta ofta och de jobb Mats har varit på tidigare var han alltid där tre eller sex år. Nu har Mats varit på Grennaskolan i sju år och han känner att ju längre man är på ett jobb, desto mer bekväm blir man. Han hävdar att om man blir bekväm med sitt jobb blir det svårare att förändra saker och man tror att man gör ett så bra jobb och att ingen kan ersätta en själv.

Livet som militär
Det första jobbet som Mats hade var på A6, men inte det A6 som vi känner till. Då var det ett militärregemente som specialiserade sig på Artilleri. Regementet lades ner 1985 och Mats var en av dem sista som jobbade där. Mats har jobbat mycket inom militären och han var militär fram till 2001. Det mest spännande jobbet enligt Mats har varit inom just militären, och det var när han var ledare för en utbildning och reste igenom Sverige. Då träffade han många ungdomar och flera bra kollegor.

Utlandstjänst 
Mats har även tjänstgjort i Mellanöstern under tre år. Under tiden han var där besökte han ett dussintals länder så som Israel, Jordanien, Syrien, Egypten, Libanon och Cypern. Ett speciellt minne Mats har är när han var stationerad i Damaskus och var ledare för all övervakning och räknade trupper och stridsvagnar varannan vecka. Ett annat är när han och en italiensk kollega skulle ta hand om mycket av radiokommunikationen. Men hans italienska kollega kunde inte särskilt bra engelska, så varje gång någon pratade på radion sa hans kollega:
  ’’Mats, the radio, someone talking, come in here and answer.’’
Mats jobbade inom militären till 2001. Han var i Kristinehamn när regimentet lades ner och fick två val; att antingen följa med upp till Boden eller att jobba på ett gymnasium som heter Erik Dahlberg gymnasiet.

Jobben inom skolan
Mats valde att börja jobba på gymnasiet. Där jobbade han i sex år, ända tills han blev tillfrågad om han ville bli chef för Grennaskolan. Mats berättade att första gången han kom hit till Grennaskolan var en solig dag i maj. Det var klarblå himmel, träden var gröna och allting var jättefint. Mats kände direkt att han ville jobba här. Efter ett kort möte med den dåvarande rektorn bestämde han sig för att han ville jobba här. Nu har Mats jobbat här i sju år och någon annan borde också få chansen att utveckla och förbättra Grennaskolan enligt hans tycke.

 Hugo Carlsson & Alba Bjellebeck 
Upp