Recension: Hearts of Iron 3

Hearts of Iron 3 är ett realtidsstrategispel som äger rum mellan 1936-1949 och utspelar sig alltså under andra världskriget och början av kalla kriget. Eftersom Hearts of Iron är gjort så att det är så realistiskt som möjligt så kommer det fram olika scenarion, t.ex. nazityskland kan faktiskt vinna andra världskriget. Egentligen är det upp till spelaren att ändra historien precis som han eller hon vill genom att välja ett land som fanns under denna tidsperiod. Man kan t.ex. spela som ett fascistiskt Sverige och ta över hela Skandinavien medan man går med den kommunistiska Sovietunionen och strider emot nazityskland efter att man har tagit Holland och Belgien.

Vad gör det här spelet bra?

  • Historisk noggrannhet t.ex. i alla arméer så är organisationen uppbyggda som de var i verkligheten och alla divisioner som existerade i verkligheten har samma officerare komplett med bilder och fullt namn.
  • Alternativ historia t.ex. beroende på hur bra spelare du är så kan du ändra historian mer och mer. En gång när vi spelade så vann Republiken emot Nationalisterna i Spanska inbördeskriget
  • Spelet reagerar t.ex. beroende på dina handlingar kan AI kontrollerade länder kan reagera på dina handlingar.
  • Det finns tre historiska falanger; Axelmakterna, Komintern och de Allierade.
  • 150 länder att välja mellan och 10000 provinser att ta över.
  • Man kan köpa teknologi t.ex. om du har pengarna så kan du köpa teknologi ifrån länder som Nazi-Tyskland eftersom de brukar ha bättre teknologi än andra länder.
  • Eller så kan du utveckla din egen. Om du har resurser kan du utveckla din egen teknologi. Du kan välja mellan 12 olika delar av ett teknologiträd. Om du är tillräckligt bra så kan du t.o.m. utveckla atombomber. 

Och nu så kommer den stora frågan; vad är det som kan irritera folk som kör spelet?

  • Spelet är svårt att förstå om du aldrig har kört ett likadant spel förut. Om du aldrig har spelat förut så kan du t.ex. ha en arme på 10000 människor och gå emot 1000 och förlora bara p.g.a. att du inte hade några officierare eftersom du bestämde att du ej ville träna officierare förut när du skulle ta hand om dem politiska frågorna.
  • Spelet laggar. Spelet är så komplicerat att även om du har den bästa datorn i hela världen så kommer det lagga och antagligen t.o.m. krascha några gånger; så spara väldigt ofta.
  • Svårt att navigera. En gång försökte vi hitta Storbritannien. Jag tror inte att Canada är Storbritannien men jag kanske har fel.
  • Micromanagement. Det finns väldigt många saker att ta hand om; teknologi, soldater, diplomati och produktion t.ex. Om du spelar som Sovjetunionen år 1943 så måste du detaljstyra alla divisioner och bataljoner på Östfronten.

Vi i Grennakuriren tyckte att spelet var väldigt realistiskt och därför är väldigt positiva till det. Problemet är att vi har kört väldigt många spel som är likadana och är därför vana vid sådana spel. När vi fick lite hjälp från en person som aldrig spelat spelet tidigare, kom vi fram till att spelet är väldigt realistisk men svårt för personer som aldrig har kört liknande spel. Därför får Hearts of Iron 3 7.5/10 i betyg av oss.

Stavros Vasilas och Max Hugander

Extra |
Upp